Mode

Carnaval, een knotsgek feest

Carnaval, je houdt er van of niet. Veel mensen van boven de rivieren zijn niet opgegroeid met dit feest en snappen er dus ook helemaal niets van. Maar zij vieren andere feesten, zoals Koningsdag, weer veel uitbundiger dan in het zuiden. Er zijn ook mensen uit het noorden van het land die carnaval wel helemaal te gek vinden. Zij reizen dan ook elk jaar speciaal voor dit te gekke feest af naar Brabant of Limburg. Wat je mening over carnaval ook is, iedereen kan het er wel over eens zijn dat het een knotsgek feest is. Mensen gaan namelijk vijf dagen lang verkleed feesten en heel veel bier drinken. Daarnaast zijn er ook nog allerlei formaliteiten omtrent carnaval, waar vooral mensen die lid zijn van een carnavalsvereniging aan mee doen.

Limburg vs. Brabant

Er is ook een onderlinge strijd tussen de twee provincies die carnaval uitgebreid vieren, Limburg en Brabant. Limburgers vinden dat zij het beste carnaval vieren en Brabanders vinden dat zij het beste carnaval vieren. Er zijn dan ook een paar verschillen tussen het carnaval dat in beide provincies gevierd wordt. In Limburg wordt het Rijnlands carnaval gevierd, wat afstamt van het Keulse carnaval, wat weer afstam van het Venetiaanse carnaval. Limburgers vieren dus ook uitbundig carnaval, met prachtige kostuums, maskers en veel schmink. Dit zie je dan ook vooral terug in de Limburgse carnavalsoptochten. In Brabant viert men het Bourgondisch carnaval, wat van oudsher een eetfestijn was waarbij iedereen gelijk was. In Brabant gaan veel mensen dan ook veel eenvoudiger gekleed. Zo is de boerenkiel echt een traditioneel Brabants carnavalskostuum. Daarnaast wordt er in Limburg veel traditionele Limburgse en Duitse carnavalsmuziek gedraaid, terwijl er in Brabant vooral skihutmuziek gedraaid wordt.

Verkleed als ‘iets’

Tegenwoordig gaan veel mensen, vooral jongeren, verkleed als ‘iets’. Ze worden politieagent, soldaat of piraat. Dit is in Brabant en Limburg vrijwel hetzelfde. Dit soort carnavalskleding vind je dan ook vooral terug in (online) carnavalswinkels. Feestcenter is zo’n carnavals webshop waar je werkelijk honderden verschillende carnavalskostuums kunt vinden. Daarnaast vind je er ook allerlei accessoires, zoals pruiken, maskers en brillen, om je outfit compleet te maken. Hoe jij ook verkleed gaat met carnaval, je vindt altijd wel iets in deze webshop.